Terug naar overzicht

Concertreis Bodensee 2023

Verenigd in hun passie voor muziek én plezier stroomt de parkeerplaats van de Ruchte vrijdagochtend vroeg vol met muzikanten, muzikale vrienden en familie. Er wordt gekust en geknuffeld en met het vertrek van 2 volle touringcars is de start van concertreis 2023 een feit. Bestemming: Bodensee.

 

Om vast in de sfeer te komen worden we tijdens de gemoedelijke reis getrakteerd op een groot stuk Duitse kuche van onze attente beschermheer Jan van den Boomen. En samen met het presentatietalent van Ilona, Isabel, Thijs en Yannick wordt de reis tóch nog even spannend met een bingo waarin knappe prijzen te winnen zijn. 

 

Na een kleine dosis ‘stau’ en weidse Duitse uitzichten over het Zwarte Woud, arriveren we op onze eerste bestemming: Triberg. Dit kleine, toeristische plaatsje biedt elk wat wils tijdens een korte pauze, te beginnen met een groot stuk Schwarzwalder kirsch taart. En dan bedoelen we groot en gastvrij op z’n Duits. Wie zich daarna nog kan bewegen, treft na een kleine, stijle klim naar Duitslands hoogste waterval mooi natuurschoon. De rest van het gezelschap wandelt wat, strijkt neer in het dorp op één van de vele terrassen of in de winkel van de 1000 koekoeksklokken.

 

Tegen het begin van de avond komen we aan in ons ‘thuis’ voor de komende dagen: het gastvrije hotel Sternen in Kirchen-Hausen bij Geisingen. Na een vliegensvlugge check-in treffen we elkaar in de eetzaal, het decor van een Duits sprookje. Het duurt niet lang voordat de eerste, grote pullen bieren op tafel staan. Na een smakelijke, Duitse maaltijd verplaatsen we ons naar het terras voor een laatste afzakkertje. We kijken terug op goede, comfortabele reis; complimenten voor de organisatie en onze chauffeurs! Nieuwsgierig kijken we ook vooruit naar wat de rest van de reis ons gaat brengen. Eén ding is zeker; het weer zit ons mee en er wordt buitengewoon goed voor ons gezorgd!

 

Nadat ons reisgezelschap vrolijk wakker is geworden en het ontbijt is genuttigd, start de dag met een toeristisch karakter. Na een korte busrit komen we aan in Blumberg waar we al meteen stoom mogen afblazen. De Sauschwaenzlebahn, een oude, nostalgische stoomtrein, leidt ons door het prachtige, zuidelijke Schwarzwald. De zon schijnt rijkelijk en we wanen ons even in een uitzending van ‘Rail Away’.

 

Aangekomen bij het eindpunt wachten de buschauffeurs op ons om ons mee over de grens te nemen naar Zwisterland naar die Rheinfall. Over een breedte van 150 meter valt daar de Rijn zo’n 23 meter naar beneden in een razend tempo. Tijdens een korte stop genieten we van het schouwspel en maken we ruim 100 foto’s samen, dus ongetwijfeld wordt dit natuurschoon spoedig gedeeld met jullie, onze achtergebleven vrienden en familie.

 

We hebben niet veel tijd en kunnen nog net onze meegebrachte boterham verorberen en gaan dan op een vaartje naar de stad Konstanz voor ons eerste concert. Het is een drukte van jewelste in Konstanz en we zijn blij Matthias en zijn vrouw Andrea mee aan boord te nemen de bus in. Met name de Duitse Matthias heeft een hoofdrol gehad achter de schermen om voor ons de concertreis mede te organiseren. Hij loodst ons de stad in waar de stad naar een plek waar Konstanz en de Bodensee samen komen. De laatste 500m van de rit levert voor bus B consternatie op als we vast komen te zitten (bus B is net een paar meter langer dan bus A). We ervaren een stevige portie lokaal ongeduld. Maar… bij MSL helpen we elkaar en nadat iedereen is uitgestapt en lukt het ‘onze’ chauffeur Henk en wat mannen de bus schadevrij uit z’n benarde positie te bevrijden.

 

Inmiddels zijn we rijkelijk te laat, maar de relaxte sfeer aan het water maakt alles goed. De zon schijnt, er staat een koel briesje en de bootjes dobberen pittoresk op het water. Samen worden de schouders eronder gezet en binnen no-time verandert een stukje grind in een buitenconcertplaats. Begeleid door Matthias die zijn stadgenoten met veel humor en improvisatietalent informeert over wie we zijn, klinken de eerste muzikale tonen van MSL in de wind. Nieuwsgierige voorbijgangers blijven staan om te genieten van het harmonieorkest en de slagwerkgroep. Konstanz wordt verrast met sferische muziek, zoals filmmuziek van ‘the Lord of the Rings’, lokale muziek –‘Rosamunde’ en eigentijdse muziek ‘Believer van de Imagine Dragons’. Gezinnen met kinderen blijven hangen en jonge stellen op waterfietsen komen dichterbij de kant om mee te luisteren; het is genieten geblazen!

 

Na een korte tour door Konstanz (conclusie; een mooie stad om zeker nog eens vaker te bezoeken!) worden we door de muziekvereniging van Matthias en Andrea welkom geheten in hun clubgebouw. Daar is er door een aantal vrijwilligers een lekkere maaltijd verzorgd, wat een gastvrijheid! ’s Avonds op het terras smaken de pullen bier extra goed na zo’n mooie dag en wordt de gezelligheid van de dag voortgezet.

 

Vandaag moet er gewerkt worden door de muzikanten. Er staan drie concerten op de planning en laat dat nu net hetgeen zijn wat ze het liefste doen; mooie muziek brengen op sfeervolle plekken aan dankbare fans.

 

Het eerste concert staat gepland in Meersburg. Met de ervaring van de afgelopen dagen gaat de wekker wat vroeger af en vertrekken we om 8:30 naar het mooie stadje aan de Bodensee. Daar worden we heel ontspannen opgewacht door Matthias en zijn gezelschap die ons een versnapering aanbieden op een idyllisch punt. Met het slot van Meersburg in onze rug kijken we over de Bodensee en zien we in de verte al de bestemming van de middag liggen. Nadat we ook wat wijzer zijn geworden over onze locatie, dalen we naar beneden en wordt het ‘podium’ klaargemaakt. Op een ‘Konzertplatze’ tussen de mooie, oude gebouwen in nemen de muzikanten en het publiek plaats in het zonnetje. En dan gebeurt er iets magisch; de oude panden zorgen voor een bijzondere akoestiek van de symfonische klanken van het orkest. De muzikanten genoten zelf zichtbaar en vele voorbijgangers bleven onder de indruk van het schouwspel staan kijken. De zang van Ewout en Loes bij twee ballads gaf het een gouden randje. Een moment waar door velen op verschillende manieren naar toe gewerkt was en waarin alles samen kwam. Eentje om in te lijsten!

 

Van Meersburg verplaatsen we ons per boot naar Mainau, het bloemeneiland in de Bodensee. Denk hierbij aan een Duitse variant van de Keukenhof wat in het eerste, mooie weekend van het jaar vele internationale bezoekers trekt. We genieten van een lange lunchpauze. Daarna treffen we elkaar bij de uitgang van het park waar wederom een concert plaatsvindt. Dit concert wordt afgetrapt door de slagwerkgroep die hun bezetting voor een aantal nummers uitbreidt met blazers en zangers. De eigentijdse nummers en melodische klanken met een lekkere beat doet vele passanten even stilstaan. Jong, oud, Europees of Aziatisch; toeristen uit alle landen maken zo ontspannen kennis met het talent van onze slagwerkers. Tot slot doet het harmonieorkest het publiek zelfs aan het dansen op de klanken van de medley van Santana en het ‘Rosamunde’ waar steeds speciaal voor het thuispubliek mee afgesloten wordt.

 

Onze laatste bestemming voor de dag is de Konstanze Biergarten. Een groot stuk terras aan de Bodensee is speciaal voor ons afgezet en sfeervol ingericht. De ideale setting voor een festival of in ons geval; de apotheose van een bijzondere reis. Na een lekkere maaltijd neemt de Jazz Academy snel plaats om ons en de toevallige gasten weg te blazen (in de goede zin!) met hun muziek. Swingende nummers met ruimte voor een stevige sound van het koperensemble, het strakke combo en knappe solo’s van individuen. De aanvulling van zangers Loes en Hein maakte het geheel af! Binnen no time werden de stoelen aan de kant geschoven en werd er gedanst! En dan is het tijd om de balans op te maken. Alle vrijwilligers worden bedankt voor hun bijdrage om deze concertreis onvergetelijk te maken, maar de staande ovatie gaat uit naar Marieke, Jan, Niels, Tom samen met hun Duitse partner Matthias. Wat hebben ze ons ontzorgt en verrast! We zijn trots op en blij met zulke toppers! Na deze mooie, officiele afsluiting wordt de avond snel hervat onder de klanken van de Jazz Academy. Roel verlengt het feest nog met een aantal bekende meezingers en na een korte bus break, gaat het feest verder in ons hotel. Het bleef nog lang onrustig in het slaperige Kirchen-Hausen.

 

Dan is het tijd om ‘ons thuis’ vlakbij de Bodensee weer te gaan verlaten. We genieten nog een laatste ontbijt bij Hotel Sternen en checken in rap tempo uit. De reisorganisatie heeft nog een laatste verrassing voor ons in petto; in bezoek aan het fraaie Colmar; net over de grens in de Franse Elzas. Daar aangekomen strijken de meeste muzikanten en hun aanhang neer op een terras voor de primaire levensbehoefte. Voor de een is dat een extra kop koffie, voor de ander juist een stevige hap. De lokale winkeltjes worden bezocht en we genieten van het mooie stadje.

 

We hervatten de reis via de Ardennen naar Someren. Het gezelschap is tijdens de busreis tam en er worden vele dutjes gedaan. Als de airco -en het aanhoudende gezoem daarvan- wat zachter wordt gezet, is er links en rechts een lieflijk snurkconcert te horen. Van alle markten thuis die Somerense muzikanten!

 

Na diverse stops en een warme hap bij het wegrestaurant ter hoogte van Arlon, naderen we onze eindbestemming Someren. Ter hoogte van Weert neemt Henk, de chauffeur van bus B, het woord voor een laatste eindevaluatie. Het zal aan de vermoeidheid liggen, maar de woorden -recht uit zijn hart- raken menigeen. Hij spreekt uit hoe mooi het is om zo’n vereniging samen te zijn. ‘Jullie zijn allemaal mensen, allemaal eigen en anders, maar jullie vinden elkaar in de muziek. Dat is jullie passie en jullie verbindende factor. En dat dragen jullie op een hele mooie manier uit, waarbij de muziek die jullie maken van hoge kwaliteit is. De verenigingszin is echter ook merkbaar in de manier waarop jullie samen de verantwoordelijkheid nemen in de bus; met z’n allen de schouders eronder. Ik heb me als buitenstaander de afgelopen dagen echt onderdeel gevoeld van jullie vereniging en dat is iets heel bijzonders waarvoor ik oprecht jullie dankbaar ben’. Zijn woorden beschrijven op mooie wijze het warme gevoel als we terugdenken aan de bijzondere reis, de muzikale hoogtepunten en de warme gezelligheid van de groep. Passie, plezier en prestatie; Somerens Lust in de Bodensee ten voeten uit!

Verder lezen?
Bekijk meer