Terug naar overzicht

Dauwtrappen

Afgelopen zondag was het weer zo ver: op de eerste zondag in mei ging onze vereniging dauwtrappen. We moesten vroeg uit de veren, want het dauwtrappen begint traditioneel al om 06.00u. Het was een heerlijk zonnige ochtend, al marcherend door Someren en het buitengebied hebben we een mooie wandeling van zo’n 8 kilometer gemaakt.

De koffiestop bij Brasserie het Keelven was de ideale gelegenheid om Harrie Welten, oud-eigenaar van de Jumbo en trouwe sponsor van onze club, eens goed in het zonnetje te zetten. We hebben hem bedankt voor zijn inspanningen voor onze vereniging en in het bijzonder voor de fijne samenwerking rondom de Grote Pepernotenshow.

Daarna hebben we onze tocht voortgezet door de weilanden en het dorp, op weg naar de Lambertuskerk voor de traditionele mis. Van daaruit door naar Hotel Centraal, waar onze Vriendenclub een heerlijk ontbijt heeft verzorgd om de ochtend af te sluiten. Het was een heerlijke ochtendwandeling en een ouderwets gezellige ochtend, we hebben er van genoten!

Bent u afgelopen zondag ook gewekt door onze klanken en benieuwd waarom wij zo vroeg al op pad waren? Lees hieronder meer over deze bijzondere traditie.

Dauwtrappen is een muzikale traditie die stamt uit de 19e eeuw en voor onze vereniging al bijna 150 jaar terug gaat. Brabantse (en Limburgse en Vlaamse) muziekkorpsen trokken vroeger op de eerste zondag van mei of met Hemelvaart in een processie van dorp naar dorp. Over de precieze redenen hiervoor doen verschillende verhalen de rondte, bijvoorbeeld omdat het (op de blote voeten) marcheren door het met dauw bedekt gras een helende werking zou hebben, maar ook om de gemeenschap te wekken voor de kerkmis en hen naar de kerk te begeleiden. Destijds begon de processie al om 04.00u, de muzikanten moesten namelijk op tijd terug zijn voor een bijzondere kerkmis en daarna was er vaak een borrel of feest.

Tegenwoordig beginnen we dus iets later, maar nog vroeg genoeg om dauw te kunnen trappen. De organisatie van de tocht is in handen van onze Vriendenclub, onze trouwe supportersvereniging die elk jaar niet alleen de route uitstippelt, maar ook voor een natje en droogje zorgt. Onze supporters zijn welkom om mee te lopen, en voor het korps en de meelopers is er niet alleen een koffiestop, maar ook een speciale kerkmis ter gelegenheid van het dauwtrappen en op het eind van de route een heerlijk ontbijt bij Hotel Centraal.

Het is voor onze vereniging een hele mooie ochtend die niet alleen bol staat van historie en traditie, maar die vooral ook heel veel gezelligheid en verbroedering tussen korps en supporters met zich meebrengt. Tot volgend jaar!

 

Verder lezen?
Bekijk meer