Terug naar overzicht

Wij presenteren u onze nieuwe dirigent, Jacco Nefs

Met het aantreden van Jacco Nefs als opvolger van Geert Mooren staat het Harmonieorkest van Muziekvereniging Somerens Lust voor een nieuwe uitdaging. Na een aantal maanden van gewenning zijn, ook volgens de dirigent, alle ingrediënten aanwezig om er samen iets moois van te maken. En om dat te laten horen is er op zondag 22 april de eerste muzikale ontmoeting met onze nieuwe dirigent Jacco Nefs.

Na een korte, maar voor Jacco's doen toch nog lange, repetitie gaan de deuren van het Dobu theater in de Ruchte om 15.00 uur open. Ondanks het warme weer stroomt de zaal mooi vol en neemt het Harmonieorkest plaats op het podium. Gastvrouw Theike en gastheer Siard introduceren Jacco Nefs en de eerste klanken zijn een feit. 'Appalachian Overture' klinkt overtuigend en energiek. Na het slotakkoord wordt Jacco de vraag gesteld "Wie is Jacco Nefs?" Spontaan vertelt de nieuwe dirigent over zijn muzikale carrière. Over hoe het zo gekomen is, zijn bijzondere ervaringen bij de marinierskapel en zijn voorliefde voor de klarinet. Op de achtergrond illustreren foto's zijn verhaal. Op de nieuwsgierige vraag over zijn privéleven is Jacco ook niet te beroerd een boekje open te doen. Dit brengt zijn drie bonuskinderen in de zaal ietwat in verlegenheid maar ze zwaaien vrolijk. Na de eerste kennismaking met Jacco volgt 'Symphonic Suite'. Het serieuze werk waarmee je het orkest op scherp kunt zetten, licht Jacco nadien toe. En tijdens het vraaggesprek wat volgt heeft Jacco opnieuw geen geheimen en antwoordt hij spontaan op elke vraag die hem wordt gesteld. Zo horen we dat hij enorme fan is van George Michael en Queen, maar dat zijn hart ook sneller gaat kloppen van Zuid-Amerikaanse muziek. Jacco motiveert dat hij 'gevoel' belangrijk vindt in het maken van muziek en dat hij dirigent Bernard Haitink buitengewoon inspirerend vindt.

Na 'Xerxes', een bombastische concertmars en 'Nuovo Cinema Paradiso', muziek gebaseerd op een Italiaanse film, is er iets moois neergezet. De toon voor de toekomst is gezet. Daar wordt in de foyer van de Ruchte en/of buiten in de stralende zon onder het genot van een drankje nog lang over gesproken.

Verder lezen?
Bekijk meer