Wil je graag een instrument leren bespelen?

Lijkt jou samen muziek maken in Someren ook een Lust?

Welkom bij Muziekvereniging Somerens Lust!

Opleidingstraject

 

Muziekvereniging Somerens Lust is een vereniging met ambitie, altijd op zoek naar het hoogst mogelijk niveau in alle geledingen. Een goede opleidingsstructuur is hierbij natuurlijk essentieel. Daarom is Muziekvereniging Somerens Lust medio 1985 gestart met een eigen HaFa (Harmonie Fanfare) theorieopleiding.

De Muziekvereniging heeft eigen docenten om de muzieklessen te verzorgen.

Door de opleidingen die de Muziekvereniging aanbiedt, krijg je op verantwoorde wijze een theoretische en instrumentale opleiding.

 

Buiten haar ambitie en het behouden van niveau staat bij Muziekvereniging Somerens Lust ook gezelligheid en saamhorigheid hoog in het vaandel. Niks leuker dan samen muziek maken, samen presteren en hier samen van genieten. Ook dit aspect komt terug gedurende je opleiding. Tijdens het traject leer je al vroeg samen muziek maken.

 

Eerst zoomen we in op de opbouw van de lessen en vervolgens lichten we de mogelijkheden van samen musiceren gedurende het opleidingstraject toe.

 

  Opbouw lessen

 

Voorafgaand aan de lessen maak je een keuze welk instrument je wil leren bespelen. Misschien heb je al een voorkeur, of twijfel je nog? Ben je nog niet zeker over welk instrument je voorkeur heeft dan kun je contact opnemen met de opleidingscommissie. We nodigen je dan uit om kennis te komen maken met verschillende instrumenten en er zijn mogelijkheden voor proeflesjes.

Vanaf je eerste les leer je niet alleen theorie en noten lezen maar je begint ook al meteen met oefenen, hiermee wordt de theorie met de praktijk gecombineerd. Er zijn dus geen theorielessen vooraf meer nodig.

 

  

 

 

Rapporten en examens

Twee keer per leerjaar, deze lopen synchroon met schooljaren, krijg je een rapport. In deze rapporten wordt vermeld hoe je technische vorderingen zijn en ook de algemene gedachte over je verrichtingen en of je binnen de gestelde termijn aan een examen of andere activiteit kan deelnemen.

 

Tijdens de lessen word je voorbereid op het A-, B-, C- of D-examen.

Na het behalen van een diploma bestaat vaak de mogelijkheid om door te groeien naar een samenspeelgroep om zo uiteindelijk lid te worden van de slagwerkgroep of het harmonieorkest.

Schematisch is het opleidingstraject als volgt:

 

 

 

Het opleidingstraject ziet er schematisch als volgt uit:

     

Muziekles

Begin

Deelname Tijgerorkest (alleen voor blaasinstrumenten)

Muziekles

Duur traject naar A-diploma ongeveer 2 jaar

A-     Diploma

Deelname opleidingsorkest/ Jeugdslagwerkgroep

Muziekles

Duur traject naar B- diploma ongeveer 2 jaar

B-diploma

Deelname slagwerkgroep

Muziekles

Duur traject naar C-diploma ongeveer 3 jaar

C-diploma

Deelname Harmonieorkest

Muziekles

Duur traject naar D-diploma ongeveer 2 jaar

D- diploma

 

 

Mogelijkheden samen musiceren

De opleidingen van Muziekvereniging Somerens Lust zijn erop gericht om je via samenspel zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de diverse aspecten van muziek en de vereniging.

Hiervoor zijn verschillende onderdelen in het leven geroepen om de opleiding zo leuk en leerzaam mogelijk te laten verlopen. Welke onderdelen dit zijn verschilt of je voor slagwerk of voor blaasmuziek kiest.

 

Opleidingstraject Slagwerk:

Jeugdslagwerkgroep

 

Wanneer je het A-diploma hebt gehaald kun je lid worden van de jeugdslagwerkgroep.

 

Zij spelen samen om beter spel te ontwikkelen en gebruik te maken van meerdere instrumenten. Bij de jeugdslagwerkgroep mag je soms al echt optreden en mee doen met wedstrijden of grote evenementen zoals RMU for kids.

 

Slagwerkgroep

 

Nadat slagwerkers hun B-diploma op zak hebben, mogen zij in de slagwerkgroep spelen. Meer informatie over de slagwerkgroep vindt je op de site.

 

Opleidingstraject Blaasmuziek:

Opleidingsorkest

 

Wanneer je het A-diploma hebt behaald mag je lid worden van het opleidingsorkest.

 

Het opleidingsorkest heeft een belangrijke plaats binnen Muziekvereniging Somerens Lust. Hier worden jonge muzikanten klaargestoomd voor het ‘grote’ harmonieorkest. Ze krijgen de mogelijkheid om op eigen muzikaal niveau door te groeien en te oefenen in het spelen van solo’s. Als jonge muzikant heb je ook andere verantwoordelijkheden zoals het meedenken over muziekstukken en activiteiten die georganiseerd worden en de verantwoordelijkheid voor je spullen. Ieder jaar stromen er nieuwe muzikanten in bij het opleidingsorkest, maar stromen er ook weer muzikanten door naar het ‘grote’ harmonieorkest. Vanwege deze in- en uitstroom van muzikanten wisselt de bezetting en daarmee het niveau van het opleidingsorkest jaarlijks

 

Heb je de kinderjaren al achter je liggen en denk je vaak had ik maar een ooit een instrument leren bespelen. Weet dan… voor muziekles ben je nooit te oud! Mocht je interesse hebben kun je altijd contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. We kijken dan samen welk opleidingstraject voor jou passend is.

 

Kortom iedereen, van jong tot oud, kan leren musiceren bij Muziekvereniging Somerens Lust.

 

We horen graag van je!