Dirigent

Wie is die man die met dat stokje staat te zwaaien?

Mijn naam is Paul van de Veerdonk, ik ben 44 jaar en woon samen met mijn vriendin Sara in Stiphout. Hoewel ik uit Mierlo Hout kom ben ik als bijna 10 jarig jochie bij Fanfare De Vooruitgang in Stiphout gegaan en nu bijna 35 jaar later musiceer ik er nog steeds.

 

Ik ben in ‘75 begonnen op cornet en reeds na een klein jaar mocht ik in het groot-orkest plaatsnemen (andere tijden, zoals u begrijpt). Daar maakte ik kennis met dirigent Ruud Siebert, toen hoornist bij het Brabants Orkest, en De Vooruitgang die in die jaren de top van de fanfarewereld veroverden. Deze tijd met deze topdirigent, die ik in totaal zo'n 20 jaar mocht meemaken, werd bekroond met 2 Nederlandse kampioenschappen en vormde mij tot een gedreven en enthousiast muzikantje. Als 16 jarige meldde ik mij bij de 1ste cornetten, waar ik solistisch nog eens extra werd gekneed door mijn collega cornettist Jan van de Laar, een muzikale klasbak en professioneel pianist, organist en muziekleraar. In die tijd startte ik ook in de organisatie van de Jeugdopleiding, een functie die ik ruim 15 jaar met veel plezier zou vervullen. De laatste 10 jaar daarvan verzorgde ik ook het onderhoud, distributie en aan/verkoop van instrumenten en stond met deze taken midden in de club. In de jaren '80 en begin ‘90 bleef de club op alle fronten groeien en muzikale successen boeken maar mijn persoonlijke muzikale ambities kwamen onder druk te staan door embouchure problemen. In '85 werd ik nog wel op solo bugel aangenomen bij het Fanfarekorps der Genie in Vught maar de combinatie bugel, cornet en Es-cornet (jeugdige overmoed was mij niet vreemd) en het dagelijks 3 tot 4 uur blazen betekende de doodsteek voor mijn fragiele conditie en sindsdien ging het gestaag bergafwaarts. 

 

In '94 stapte ik daarom over naar de Hoorn. Een goede zet! Het embouchure werkte weer en ik begon aan mijn 2e muzikale leven. Wel merkte ik dat dit gecompliceerde instrument mijn muzikale onvolkomenheden moeiteloos blootlegde. Bijscholing was dus gewenst en ik begon weer met lessen nemen, eerst bij Mieke Snijder later bij Ruud Siebert. Nu het plezier in het zelf musiceren terug was besloot ik mij hierin verder te ontwikkelen: In '98 werd ik lid van O&U, Beek en Donk en in ‘99 kwam ik onder Frenk Rousschop op de 1ste Hoorn. In deze tijd leerde ik pas echt de muziek van de grote componisten kennen en met deze nieuwe wereld die zich voor mij opende in gedachten besloot ik een gooi te doen naar het conservatorium. Wederom ging ik op les, nu bij Jaap van Wershoven, eveneens een hoornist van het Brabants orkest, en met zijn steun werd ik in 2000 aangenomen voor docerend musicus op het conservatorium van Maastricht bij Willie Bessems. Hier sloot ik in 2005 mijn hoofdvak af met een 8. Tijdens mijn studie ben ik begonnen met het geven van hoornles en trompetles o.a. bij O&U en in 2007 kreeg ik het aanbod om dirigent te worden van het Opleidingsorkest van de Goede Hoop uit Aarle Rixtel. Datzelfde jaar volgde van deze club het Leerlingorkest en ook het Leerlingorkest van O&U. In 2008 kwam het Pieporkest van Harmonie St. Cecilia in Lieshout en de Laarbeekse blazersklas "La Banda" erbij. 

 

Toen in 2009 het Opleidingsorkest van Harmonie St. Cecilia in Lieshout nog volgde had ik het jaar ervoor al besloten om na 20 jaar te stoppen met mijn werk als verpleegkundige in het St. Anna ziekenhuis  in Geldrop. Hier had ik al die jaren gewerkt op o.a. de kinder/jeugdafdeling, de afdeling gynaecologie en de afdeling neurologie. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en vanaf 2008 kan ik me dus volledig concentreren op de muziek en de directie. In 2008 studeerde ik een jaar solfège en piano aan het conservatorium van Maastricht en vanaf 2009 studeer ik piano bij John van Rut.

 

Nu sta ik weer voor een nieuwe uitdaging; namelijk het dirigeren van het opleidingsorkest van Muziekvereniging Somerens Lust. Ik heb er heel veel zin in om met deze groep jeugdige muzikanten aan de slag te gaan.