Muzikale topprestatie Harmonieorkest Somerens Lust

Zondag 27 november nam Harmonieorkest Somerens Lust o.l.v. dirigent Geert Mooren deel aan de concertwedstrijden van de Brabantse Bond in theater 'de Schalm' in Veldhoven. Aangemoedigd door de vele meegereisde supporters zette het Harmonieorkest een prachtig, gevarieerd concert neer. Het juryteam, bestaande uit Durk Lautenbach, Danny Oosterman en Fried Dobbelstein, beoordeelde het totale optreden met 90 punten, 1e prijs met lof der jury. Met dit puntenaantal laat Somerens Lust zien (en horen) dat zij met recht thuishoren in de 1e divisie.

 

Het Harmonieorkest bracht zondagavond als eerste het verplichte werk 'La Leyenda del Beso' ten gehore. Met verleidende klanken nam het orkest het publiek mee in de Spaanse komische opera waarin geprobeerd wordt de hoofdpersoon te kussen en waarna vervolgens het noodlot toeslaat omdat de hoofdpersoon moet sterven. De verleiding spatte van het podium af. En het was zeker niet het orkest dat een muzikale dood stierf. Integendeel, de muzikanten legden al hun ziel en zaligheid in het eerste optreden. Het was op te maken uit het puntenaantal; de jury kende 90,5 punten toe.

 

Het tweede (keuze)werk was 'Colors' met solist Jeffrey Kant op trombone. De 23-jarige Sleeuwijker behaalde onlangs cum laude zijn Master of Music, is werkzaam als solo trombonist bij het WDR Sinfonieorchester in Keulen (D) en is vast lid van het Nieuw Trombone Collectief. Het Harmonieorkest is dan ook trots dat zij deze muzikant mochten begeleiden. De componist wilde met 'Colors' een solowerk creëren dat gebaseerd is op een buitenmuzikaal gegeven, namelijk de kleuren geel, rood, blauw en groen. Maar het zijn ook de typische eigenschappen, emoties en associaties die de kleuren oproepen, die in de compositie verwerkt werden. Jeffrey Kant benutte zondagavond het kleurenpalet van zijn trombone op magistrale wijze. Er kwam een ongelooflijk rijk palet aan kleurschakeringen en verrassende dynamische nuances voorbij. Maar ook de diverse klankkleuren van het harmonieorkest droeg bij tot een kleurrijk eindresultaat. Het publiek was laaiend enthousiast over dit optreden en bevestigde dat met een luid applaus en een staande ovatie.

 

'Romanian Dances' (Overture) was de afsluiter van het concertprogramma. In deze ouverture nam het orkest het publiek met veel passie, uitdaging en bijzondere klankmomenten mee naar het uitbundige leven op de Balkan. En door deze opzwepende, virtuoze en ook emotionele muziek, wist Somerens Lust opnieuw het publiek enthousiast te krijgen. Maar ook het jurytrio was triomfantelijk verheugd. Zij beoordeelde beide keuzewerken samen met 89,5 punten.

 

Er werd door het Harmonieorkest Somerens Lust een muzikale topprestatie neer gezet. Het was een grandioos optreden met als gemiddelde score 90 punten. Een 1e prijs met lof der jury.