Matineeconcert Somerens Lust

 Zondag 29 mei verzorgde Muziekvereniging Somerens Lust een matineeconcert. Voor dit concert ging Het Symfonisch Blaasorkest van Harmonie Drunen in op de uitnodiging van Somerens Lust om samen te musiceren.

 
Frans de Lau nam de honneurs waar voor presidente Marij. Hij heet onze gasten uit Drunen welkom en wenst alle aanwezigen een mooie muzikale zondagochtend toe. Ladyspeaker Marjolein neemt de microfoon ter hand en na haar welkomstwoord vertelt ze dat ze enkele overeenkomsten tussen beide orkestenheeft gevonden. Het Symfonisch Blaasorkest én Somerens Lust hebben beide vele reizen gemaakt, beide delen een passie voor muziek én voor Geert Mooren. Op dit laatste klinken de 'oh's' en 'ah's' en verschijnt het verbaasde gezicht van Geert tussen de gordijnen door. Na de toelichting op het programma opent het harmonieorkest Somerens Lust het matineeconcert met 'Romanian Dances', het eerste van de drie concourswerken. Vervolgens komt trombonist Tom Koster het podium op. Deze solist, onder meer trombonist bij Fanfare Bereden Wapens, soleert tijdens 'Colors'. Tom Koster geeft letterlijk kleur aan dit prachtige, maar pittige concertwerk van Bert Appermon dat bestaat uit de vier delen Yellow, Red, Blue, Green. Met Spaanse klanken uit 'La Layenda del Beso' zet Somerens Lust het programma voort en laat met dit muzikale spektakel horen hoe de verleiding van een kus de dood tot gevolg heeft.
 
Voor Somerens Lust was dit concert de eerste in de reeks ter voorbereiding op het bondsconcours in november in Veldhoven. De drie concourswerken staan in de muzikale steigers. Er waren mooie dingen te horen, maar de nodige verfijning en perfectie is zeker nodig. Een eerste indruk is gezet.
 
Na de pauze zitten de muzikanten van Het Symfonisch Blaasorkest op het podium met enkele bekende gezichten bij het koper en het slagwerk. Na het doornemen van het programma klinken de eerste klanken van 'Symfonie Nr. 3 Slavyanskaya'. Met daarna 'Concerto for Bastuba' met de fenomenale tuba solo van Ries Schellekens. Nog twee delen van 'Symfonie Nr. 3 Slavyanskaya' volgen waarna Daan Marsman zich opmaakt voor zijn solo bij 'St Mountain, concertino voor vibrafoon en orkest'. Het laatste nummer van Het Symfonisch Blaasorkest is voor de muzikanten van Somerens Lust een feest van herkenning; 'How to train your dragon'. Het programma van het orkest uit Drunen was een voorproefje voor één van hun hoogtepunten van het jaar; het concert met Philharmonie Zuid-Nederland op 3 juli. Of het voor hen naar tevredenheid was, zullen ze vast later deze middag bespreken tijdens de barbecue die ze elders in Someren houden.
 
Het was een mooie muzikale ontmoeting tussen twee orkesten en één dirigent.