Kerstconcert 2015

Zondag 20 december, net voor kerst. Een klein zonnetje schijnt als vele mensen zich richting de Lambertuskerk begeven voor het jaarlijkse Kerstconcert. Deze keer is de organisatie voor het eerst in handen van de drie deelnemende verenigingen, Somerens Dameskoor, Mannenkoor De Nachtegaal en (het Blazers Ensemble en de Jazz Academy van) Muziekvereniging Somerens Lust. Iedereen wordt hartelijk welkom geheten in een prachtig versierde kerk. In het programmaboekje een overzicht van wat te wachten staat en dat belooft een mooi concert te worden. Het altaar staat gevuld met zangers en muzikanten, een mooi geheel om te zien.

 

Het Blazers Ensemble van Muziekvereniging Somerens Lust start met “ Allegro”  uit de Gran Partita van Mozart. Beloond met een applaus is het tijd voor een samenzang. Uit volle borst wordt “Wij komen tezamen” gezongen gevolgd door “Make me joy” van Somerens Dameskoor. Meerstemmig klinken de damesstemmen door de kerk, wat het geheel een mooie akoestiek geeft.  De kerstsfeer zit er inmiddels goed in. Na “Gabriëls Oboe” door het Blazers Ensemble brengt Mannenkoor De Nachtegaal het prachtige nummer “Tollite hostias”. De Jazz Academy zorgt, met de klanken van instrumentarium en zang van Cieleke Hendriks bij “God bless the child” en samen met Hein Verberne “Nergens goed voor”, weer voor een andere sound.  Er is een grote variatie in het programma. De bezoekers  worden getrakteerd op veel muzikaal talent dat in Someren aanwezig is. Vanaf het balkon speelt Hans Heykers (dirigent van Mannenkoor De Nachtegaal) op het monumentale Smitsorgel met de romantische klankkleur, samen met Koen Wijnen op trompet, “Adagio” en “Allegro” van Händel. Prachtig hoe vanaf het balkon de muziek door de kerk klinkt. Heel ingetogen zingt Michiel Malschaert solo met gitaar, “Oh holy night”.  Dit jaar is er ook plaats voor een soliste bij het Blazers Ensemble. Twee nummers speelt celliste Felicia Dercksen mee. Een prachtige combinatie van instrumenten en klanken. Voor de pauze wordt met “Hark! The Herals Angels Sing” het eerste deel afgesloten door samenzang en spel van beide koren en muzikanten.

 

In de pauze krijgt iedereen een kopje koffie of thee met een lekker kerstkoekje of chocolaatje. Dit is allemaal geschonken door De Ruchte.

 

Het tweede gedeelte begint met een samenzang “Nu zijt wellekome”, waarbij iedereen weer uit volle borst mee kon zingen. Het Mannenkoor volgt met “Cantique de Noël” en daarna het gezellige, swingende jazzy kerstnummer “Santa Claus is coming to town” van de Jazz Academy. “Hallelujah” wordt in eigen stijl door Somerens Dameskoor gezongen, waarbij het nummer een geheel eigen dimensie krijgt. Met gitaar, mondharmonica en zang, brengt Michiel het sfeervolle “Heart of gold”. Hierop sluit Mannenkoor De Nachtegaal weer aan met “Leise riesselt der Schnee“ en “Echo Carol”.
Loco burgemeester Willy Hanssen spreekt de aanwezigen toe over dienstbaarheid en samenwerking, refererend aan enkele grootheden uit verleden en heden.
Samen wordt “Eer zij god” gezongen en na het slotwoord, namens alle verenigingen, door Henk Meeuws, voorzitter van Mannenkoor de Nachtegaal,  wordt dit prachtige Kerstconcert afgesloten met “I’m dreaming of a white Christmas”. En natuurlijk een daverend applaus voor deze mooie middag.

 

Buiten begint het te schemeren en ook al is het groen in plaats van wit, iedereen verlaat met een warm kerstgevoel de kerk om  naar huis te gaan of nog even wat na te gaan buurten in De Ruchte.
Iedereen fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en tot volgend jaar.