Hoe het begon

Op 15 september 1874 werd Fanfare Somerens Lust opgericht. 

Het eerste officiële optreden was een muzikale rondwandeling door het dorp op 6 december van dat jaar.

 

De naam Somerens Lust is bedacht door iemand die met hart en ziel aan Someren verknocht is geweest. Iemand met een blijmoedige geest en een vindingrijk brein: het moet Jan Buskens geweest zijn. 

 

Er volgden 117 hele mooie jaren als fanfare, musicerend op hoogstaand niveau, met vele memorabele gebeurtenissen en concoursen. 

* Voor een uitgebreide geschiedschrijving verwijzen wij u graag naar de kroniek ‘Somerens Lust 1874-1974’*, samengesteld door A. Remery

Harmonieorkest

Vanaf 1991 onderging de fanfare een transformatie tot harmonie; een gedenkwaardige en ingrijpende verandering. Dat er ondanks de grote veranderingen weer snel op goed niveau gemusiceerd werd, blijkt uit de promotie van het harmonieorkest tijdens het concours in 1996. Alle middelen, om zo hoog mogelijk op de muzikale ladder te klimmen, zijn zorgvuldig gebruikt door het bestuur, de dirigent en de leden om uit te groeien tot het niveau waarop het orkest zich momenteel bevindt.

 

Muziekvereniging Somerens Lust werkt met een 4-jarencyclus waardoor ook voor het harmonieorkest diverse evenementen terugkeren. Zo is Rabo Music Unlimited een begrip geworden. Deze groots opgezette promsconcerten met muziek, dans, zang en show zorgden in 2002, 2006 en 2010 voor uitverkochte voorstellingen. Het publiek kon telkens genieten van pop tot musical, van disco tot schlagers. Kortom een keur aan amusement met artiesten van voornamelijk Zummerse bodem.

 

In 2014 wordt een vierde Rabo Music Unlimited een feit. Met ‘Back to the Music’ gaat de muziekvereniging de uitdaging aan om ook deze keer te zorgen voor fantastisch spektakel met een keur aan muziek, dans en entertainment. Noteer 23, 24, 25 en 26 oktober in uw agenda!

 

Concertreizen zijn een terugkerend hoogtepunt in de 4-jarencyclus.

In 1999 bracht het harmonieorkest een aantal dagen door in Barcelona waar het o.a. concerteerde in de Kathedraal Santa Maria del Pi.

Vier jaar later, in 2003, bezocht het harmonieorkest Valencia; het mekka van de harmoniecultuur. Er werden prestigieuze concerten gegeven waaronder het uitwisselingsconcert in Lliria met de Banda Primitiva de Lliria. Maar het neusje van de zalm was het warme onthaal door 60.000 Spanjaarden, tijdens een optreden in de rust van de voetbalwedstrijd Valencia-Espagnol in het immense Mestalla stadion.

In 2007 reisde het harmonieorkest af naar Praag waar het musiceerde in o.a. de Simon & Juda kerk en in het wereldberoemde Rudolfinum.

 

In oktober 2013 verbleef het harmonieorkest, samen met de slagwerkgroep en vele supporters, in Verona. Er werd o.a. een Heilige Mis opgeluisterd in Kathedraal Il Duoma en er vond een uitwisselingsconcert plaats met Corpo Bandistico in het prachtige theaterTeatro Salieri in Legnago.

 

De concoursen zijn uiteraard verplichtingen waar het harmonieorkest graag haar muzikale prestaties laat horen. De jury kan hierdoor beoordelen of het orkest waardig is uit te komen in de divisie waarin het staat of wellicht kan promoveren naar een hogere divisie. 
 

 

In 2000 promoveerde het orkest met glans naar de Ereafdeling en werd vervolgens landskampioen, met lof van de jury, tijdens de landskampioenschappen in de Maaspoort te Venlo.

In 2004 volgde promotie naar de 1e divisie, met als gevolg het behalen van de witte wimpel tijdens de landskampioenschappen te Tegelen.

In 2008 liet het harmonieorkest van zich horen in de 1e divisie en scoorde 90,16 punten; een eerste prijs met lof en een staande ovatie van de jury.

 

 

In november 2012 nam het harmonieorkest deel aan het concours in Veldhoven. Ook deze keer lieten zij in de 1e divisie hun muzikale kwaliteiten horen. Ze begeleiden o.a. de wereldberoemde mezzosopraan Tania Kross bij het prachtige ‘Old American Songs’. Er werd door het harmonieorkest gemusiceerd vanuit het hart en dat is lastig in punten te vangen. Het was een grandioos optreden met als gemiddelde score 85 punten. Een ‘dikke’ 1e prijs.

 

 

Naast bovengenoemde evenementen, die de rode draad vormen in de 4-jarencyclus, zijn er natuurlijk tal van (plaatselijke) festiviteiten waar de harmonie acte de presence geeft.

 

* Deze kroniek is uitgegeven bij gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 1974.
Tevens is bij het 125-jarig jubileum een tweede kroniek samengesteld, door Louis van den Bosch en Anne-Carine van der Vorst, getiteld: ‘Somerens Lust op weg naar 2000'